Bezpečnostní speciál: 6 tipů pro opravdu silné heslo

101

Přes 81 % hesel na internetu je identifikováno jako slabá či velmi slabá. Jejich prolomení však může způsobit milionové škody. Jak je na tom to vaše – vsadili byste na něj? Přinášíme pár tipů, jak heslo vytvořit i uchovávat. Abyste snížili riziko jeho zneužití na minimum.

6 tipů pro silné heslo:

  1. Délka: Využijte co nejvíce znaků. Minimální doporučení je 12 znaků, každý další znak zvyšuje bezpečnost hesla.
  2. Různorodost: Použijte všechny povolené typy znaků, jako jsou velká a malá písmena, číslice, interpunkční znaménka a speciální znaky. Vyhněte se heslům složených pouze z písmen a číslic.
  3. Žádné sekvence: Zdržte se vzorů a sekvencí, jako jsou 12345, abcde a další.
  4. Žádné preference: Nevolte svá oblíbená jídla, sporty, domácí mazlíčky a další. Lze je snadno odhadnout.
  5. Náhodnost: Zapomeňte na smysluplná slova. Heslo by mělo být náhodnou kombinací znaků bez zjevného významu.
  6. Unikátnost: Pro každý účet použijte jiné heslo. Nikdy nepoužívejte stejná nebo podobná hesla pro více účtů.

Jak silné máte heslo? Jeho sílu můžete vyzkoušet na specializovaných webech, například https://howsecureismypassword.net/


Další pravidla, která byste v souvislosti s hesly měli ctít:

Neukládejte si hesla do prohlížeče: Uložení hesla do prohlížeče není bezpečné. Útočníci na prohlížeče často cílí, jelikož jim tam najednou naservírujete všechny přístupové údaje. Jedná se o nejčastější místo ukradení hesel.

Heslo pravidelně měňte: I když dodržujete všechna výše zmíněná pravidla, měli byste své heslo pravidelně měnit. Vaše heslo totiž může být již dávno prolomené, aniž byste o tom věděli – pravidelná změna snižuje riziko případného zneužití útočníkem. Ideální je obměna každých 60 až 90 dnů.

Správce hesel: Pokud máte hodně hesel, využijte speciální zabezpečené aplikace „Správce hesel“, které hesla chrání.

Aktivujte MFA: Silné nebo slabé, krátké nebo dlouhé – ať už je vaše heslo jakékoli, vždy když to jde, využijte multifaktorové ověření (MFA). To ověří vaší identitu skrze otisk prstu, pin nebo třeba SMS. V případě ukradení přístupových údajů tak nedovolí podvodníkům nabourat se do vašeho účtu. MFA snižuje riziko zneužití ukradeného hesla o 99,2 %.

► Multifaktorové ověření můžete využít také v eD SHOPu. Vše o něm jsme napsali v samostatném Nenechte podvodníky zneužít vaše hesla.

Znáte zásady bezpečného chování na internetu? Projděte si náš bezpečnostní speciál, který shrnuje základní pravidla kyberbezpečnosti.