Bezpečnostní speciál: Nenechte podvodníky zneužít vaše hesla, aktivujte MFA

165

Věděli jste, že 70 % hesel lze prolomit za méně než sekundu? A že jsou vaše hesla nejspíše k zakoupení na DarkWebu? NepanikařteRiziko zneužití hesla lze snížit až o 99,2 %. S multifaktorovým ověřením, které najdete i v eD SHOPu.

Počet útoků roste, navzdory tomu je úroveň kybersecurity uživatelů stále nízká. Za rok 2023 narostl počet přístupových údajů, se kterými se obchoduje o 35 %. Škody při zneužití hesel přitom mohou být milionové.

Celých 80 % narušení bezpečnosti ve firmách zaviní právě slabá či ukradená hesla. Cílem podvodníků je vás okrást. Zdá se to jako sci-fi? Věřte, že se to může stát i vám.


Jak snadné je pro podvodníky zneužít vaše heslo?

Jsem podvodník a chci získat peníze – bez námahy, bez rizika. Mrknu na DarkWeb a projdu si nabídku ukradených hesel. Jackpot! Našel jsem přístupy nějakého Honzy z firmy Skoč.Do.Pole do e-shopu se zemědělskými stroji. Zkusím se přihlásit…jde to bez problémů. Naklikám objednávku, zvolím platbu fakturou, změním doručovací adresu a je to. Objednávka za půl mega, na kterou přijdou až když firma nezaplatí fakturu. Ani jsem se nenadřel! Tak to jdu zkusit přihlášení i do dalších e-shopů, nakoupím na Honzu i tam! Podtrženo sečteno, Honza dluží celkem 3 miliony na různých e-shopech. Ty musí zaplatit a zboží nikdy neuvidí. Mně nic nehrozí…Tak kdo bude další?


Ochrana vašich dat je pro nás prioritou

Využijme letní měsíce ke zvýšení bezpečnosti – abychom se do podzimní sezony mohli pustit s vědomím, že nám zneužití přístupových údajů nehrozí. Aktivujte si v eD SHOPu multifaktorové ověření (MFA), díky kterému lze zneužití hesla předcházet:

  • Jedná se o jednoduchý způsob zabezpečení účtu, který je ale maximálně účinný
  • Multifaktorové ověření snižuje riziko zneužití přístupových údajů o 99,92 % (dle studie Microsoft Entra)
  • Při přihlášení ověří vaší identitu – pinem, otiskem prstu, kódem v SMS (nejčastější)
  • Přihlášení je téměř stejně rychlé – přihlášení jménem/heslem (první fáze), potvrzení skrze SMS (druhá fáze)
  • Do účtu se nedostane nikdo, kdo nezná pin, který dorazí v SMS na váš mobilní telefon – tedy i když někdo vaše přístupové údaje zná, do účtu se stejně nepřihlásí

Kdyby měl multifaktorové ověření i Honza z našeho příběhu, nikdo by se do jeho účtu nepřihlásil. Podvodník měl totiž pouze přístupové údaje, a to mu při MFA nestačí. Zapněte si proto multifaktorové ověření také všude tam, kde je to možné. Chráníte tím své citlivé údaje, svůj byznys i své peníze.

Znáte zásady bezpečného chování na internetu? Projděte si náš bezpečnostní speciál, který shrnuje základní pravidla kyberbezpečnosti.