Bezpečnost v IT: Jaký názor mají profesionálové?

25

Co si představíte pod kybersecurity? Antivirus, bezpečné heslo nebo multifaktor? Pojem kybernetická bezpečnost rezonuje trhem stále více. Není divu, vzhledem k rostoucím hrozbám se stává prioritou většiny společností. Myslet je na ni třeba při práci na zařízeních, ale i při výrobě či likvidaci elektroniky. Jak s tím světové IT značky pracují?

David Chytil, REMA Systém – člen představenstva

REMA Systém pružně reaguje na potřeby zákazníků a nabízí speciální službu Bezpečnostní likvidace dat. Naše služba zajišťuje bezpečnou a ekologickou likvidaci odpadních elektrozařízení, která obsahují citlivá data, jako jsou mobilní telefony, pevné disky a další. Garantujeme celý proces od svozu po likvidaci, s použitím zabezpečených sběrných nádob včetně poskytnutí potřebné dokumentace. Službu hojně využívají státní instituce, nemocnice i IT firmy.

Jan Bureš, Fujitsu – Country Leader CZ/SK

Bezpečnost je pro Fujitsu důležitá ve všech oblastech. Například u serverů PRIMERGY, které jsou navrženy pro dlouhou životnost, poskytujeme pravidelné aktualizace zabezpečení pro všechny komponenty. A to i minimálně pět let od ukončení výroby daného modelu, bez ohledu na to, jestli má server platnou záruku. Díky Platform Firmware Resilience (PFR) jsou produkty chráněny proti napadení firmwaru. Útok umí nejen detekovat, ale i zabránit jeho spuštění, nabízejí rovněž možnost obnovy platné a zabezpečené verze firmware.

Marek Prorok, Zebra Systems – Sales Manager

Polovinu úspěšných kybernetických útoků mají na svědomí lidé, kteří se dopustí nějaké triviální chyby. Proto v oblasti kyberbezpečnosti nesmíme zapomínat na atraktivní a efektivní vzdělávání zaměstnanců. Trénink Company (Un)Hacked probíhá celý ve virtuální realitě, takže u něj nemůžete vyřizovat e-maily nebo vařit oběd. Vzdělávací společnost Pumpedu ze skupiny eD group ho předvede 15. října na konferenci eD WORLD v Praze.

Petr Šída, Xertec – Key Account Manager CZ/SK

Ve většině firem se nachází velké množství datových nosičů jako pevné disky, SSD disky, mobilní telefony, paměťové karty. Jelikož obsahují citlivá data, jejich bezpečná likvidace je nedílnou součástí ochrany osobních údajů a dat. O to důležitější je pro řadu organizací, které musí navíc dodržovat nezbytná opatření v souladu s bezpečnostní směrnicí NIS2. Xertec zákazníkům nabízí rychlé a spolehlivé řešení formou služby nebo on-site. Mezi našimi produkty najdete mimo jiné profesionální skartovače nebo technologie pro odstranění informací z datových médií.

Tomáš Hubocký, HP – produktový manažer

Zabezpečenie je v HP jednou z priorít pri vývoji produktov. Pri hybridnom spôsobe práce, kedy používateľ často pracuje mimo ochrannú sieť kancelárie, je zabezpečenie o to dôležitejšie. Pokrývame všetky úrovne – od štartu počítača, kedy SureStart kontroluje bios, ešte predtým ako sa počítač spustí, cez množstvo technológií v operačnom systéme. Napríklad ochrana pri prehliadaní internetu SureClick až po vizuálnu krádež dát, kedy elektronický privacy filter zúži pozorovacieuhly až na 45 stupňov, takže na displej vidí skutočne iba sám používateľ.


Další články z podzimního čísla magazínu eDéčko

Aktuální vydání magazínu eDéčku v jeho kompletní podobě najdete na stránce edecko.cz/magazin.