Tomáš Zapletal: Hráči jdou po kvalitě a nešetří

133

V IT distribuci se pohybuje už 30 let. Dříve dovážel IT z Asie a prodával ho distributorům, posledních 15 let je jeho jméno spojeno s eD. Až do konce minulého roku byl produktovým manažerem. Od ledna Tomáš Zapletal zastává post manažera nákupního týmu pro Lynx a komponenty.


Tomáš Zapletal

Rodák z jihomoravského Hulína se pohybuje v české IT distribuci téměř od jejích počátků. Léta svou odbornost rozvíjí v oblasti optických médií, počítačových skříní, zdrojů a komponentů. V poslední době se specializoval na značky Western Digital, Kingston, Verbatim a Sandisk. Od ledna 2024, s novou manažerskou pozicí, k nim přibyly počítače Lynx. Ve volném čase ho zaměstnává zahrada. Rád chodí na hory. Nebo na ně jen kouká a relaxuje. Z vlastní zahrady se mu totiž otevírá úchvatný pohled na beskydský Javorový vrch.


Kdy a kde tvá cesta v IT distribuci začala?

V roce 1994. Tehdy jsem měl vlastní firmu, se kterou jsme do Česka dováželi produkty značek Acer a Umax a prodávali je právě distributorům.

Co bylo potom?

Pracoval jsem pro distributora značek Verbatim a dalších optických médií. Následně jsem zastával post šéfa obchodu v jedné bývalé ostravské subdistribuční firmě, se kterou jsme dováželi počítačové skříne a zdroje z Asie. Když se pak narodila dcera začal jsem pracovat jako šéf prodejny s IT zbožím v Českém Těšíně. No a když jí bylo šest, tak šla prvního září poprvé do školy a já nastupoval do eDéčka na pozici produktového manažera, což jsem dělal až donedávna.

Od ledna 2024 jsi manažer jednoho z nákupních týmů. Za co zodpovídáš?

Nově jsem zodpovědný za celý nákupní tým starající se o komponenty a značku našich počítačů Lynx. K tomu jsem si ponechal produktový management značek Western Digital a Sandisk.

Kolikačlenný tým máš na starost?

Sedm produktových manažerů pro komponenty a dva asistenty. Plus za Lynx to jsou Karel Miča, Radek Denemark a Vlasta Plesník, který má pod sebou dalších deset lidí z výroby.

Jaké jsou tvé první kroky v roli lídra týmu?

Určitě udržet komponentní byznys v objemu, který jsme doposud dělali. Nabídku chceme ale ještě doplnit o značky komponentů, které se využívají v herním průmyslu, protože ty zákazníci hledají a věříme, že mají velký potenciál.

„Nabídku gamingových PC jsme rozšířili o 25 nových modelů.“

A co se týče Lynxu?

V první polovině roku se nám podařilo rozšířit nabídku gamingových počítačů o více než 25 nových modelů. Je mezi nimi například herní model Dynamo Eclot, který má speciální bočnici a je vyladěn pro maximální výkon. Vyvinuli jsme jej ve spolupráci s profesionálním gamingovým týmem, se kterým máme od jara sjednáno partnerství. V červnu pak na trh uvedeme ještě základní herní model za velmi zajímavou cenu.

Chystáte do konce roku 2024 ještě další novinky?

Nyní pracujeme na vylepšení webu lynx.cz. Dále chceme začít spolupracovat s dalšími esportovými týmy v Česku i na Slovensku a budeme rozšiřovat sortiment o produkty s nejnovějšími komponenty, které přijdou na náš trh. A rozšíříme také naši partnerskou a servisní síť.

Můžeš vyčíslit, o jak velké rozšíření má jít?

Rád bych, aby partnerů bylo na konci roku o deset až patnáct procent víc. Momentálně jich máme asi 100 v Česku a 50 na Slovensku. Jde o prodejce, kteří nabízejí a servisují Lynx ve svých prodejnách, což přináší koncovým zákazníkům jedinečné benefity.

Jaké typy počítačů Lynx momentálně dodává na trh?

První skupina jsou sériově vyrobené kancelářské a gamingové počítače, které si kupují zejména jednotlivci pro běžné používaní. Druhá skupina jsou počítače vyrobené na zakázku, u kterých si zákazník – škola, úřad či jiná organizace – vybere komponenty a my sestavíme třeba 50 stejných produktů dle jejich potřeb. Poslední skupina jsou speciální počítače, takzvané iOT. Ty často ani nevypadají jako běžný počítač. Vyrábíme je v desítkách či stovkách kusů a používají se v technických nebo průmyslových zařízeních, třeba ve vagonech vlaků a podobně.

„Cenovka proartových sestav sahá až k 70 tisícům.“

Jak se obměnila nabídka Lynxu za dvě dekády jeho existence?

S Lynxem jsme začínali na kancelářských sestavách. Gaming byl vedlejší, jelikož dříve si lidé sestavovali herní počítače zejména sami doma. Před deseti lety začal růst zájem o počítače na zakázku pro různé instituce a také o zmíněná iOT zařízení. Pak přišla pandemie covidu. Lidé byli doma, což výrazně prospělo růstu gamingu, protože si většina z nás dovybavovala a vylepšovala domácí pracovny, a mnozí právě i herní zázemí.

Ale teď už doma zavření nejsme…

To ne, od pandemie je to pět let. Nicméně tehdejší mládež, která měla během covidu 15 až 20 let, má dnes 20 až 25 let. Mnozí z nich nastupují do své první práce, začínají vydělávat a mají chuť své herní zařízení obnovit. No a jelikož už mají peníze, tak jdou po kvalitě a nešetří.

Co si tito lidé kupují?

Bavíme se o opravdu výkonných počítačích za několik desítek tisíc. Jde třeba o modely, které jsme vyvinuli ve spolupráci se značkami Asus a Gigabyte. Nejvyšší cenovku mají takzvané proartové sestavy – stojí téměř 70 tisíc a jde o nadrozměrné modely, které mají šestnáct kilo a 60 centimetrů na výšku i na šířku. Zájem je také o designový počítač Cooler Master Sneaker-X, který má tvar boty a cenovku přes 110 tisíc.

A jaký máš ke gamingu vztah ty?

Dnes už především pracovní. Dříve jsem strávil mnoho času hraním her. Třeba střílečky Duke Nukem. V poslední době na to nemám čas, má žena mě totiž dost zaměstnává na zahradě. Takže když přijdu z práce, jdu kopat, sadit nebo třeba skládat skleník. Letos jsme zasadili kromě obvyklé zeleniny i melouny. Tak uvidíme, jestli je úspěšně sklidíme.


Představili jsme i další členy eD týmu